• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Wood-Mizer Nyheter

dæjsta, ruffien 25. b. 2019

NORSKT FÖRETAG INOM TIMMERKONSTRUKTION UPPGRADERAR TILL SÅGVERKET EXTENDED LT70Simostranda Stav & Laft är ett byggföretag utanför Oslo som specialiserar sig på timmerstommar. Företaget drivs av Sveinung Bergan och Einar Holm som har samarbetat som partner i 22 år.  


Författare: Jacob Money


De specialiserar sig på övergripande timmerhuslösningar för sina kunder och sköter alla moment – från utformningen till att lägga på torv på de gröna yttertaken. De har även underleverantörer för alla el- och rörarbeten, så att kunderna inte ska behöva anlita andra entreprenörer. Simostranda Stav & Laft är en komplett lösning, med oslagbar erfarenhet och betoning på kvalitet.

”Trähus har en rik och lång tradition i Norge. De andas och är mer hälsosamma. Från vikingatiden fram till 1800-talet var det här det vanligaste sättet att bygga trähus på i Norge. Man använder i stort sett samma tekniker i dag som man gjorde då, eftersom de ger stabila och vackra byggnader.”

Timret hämtas från skogar i närheten och sågas till bjälkar med deras nya sågverk Wood Mizer LT70. Bjälkarna får sedan torka i två år, så det finns alltid timmer tillgängligt för kommande projekt. När ett projekt är redo att påbörjas väljer de bland de torkade bjälkarna och sågar sedan till dem igen till de dimensioner som behövs.Sedan sågas timmerkomponenterna för projektet till för att passa ihop med alla knutar och hela projektet monteras i deras verkstad. Sedan demonteras projektet, lastas in i en lastbil och körs till byggplatsen där hopsättningen påbörjas. 


”Vi använder sågverket till nästan allting – golv, tak, bjälkar, till att forma stockarna, bord – nästan allting i projektet bearbetas på sågverket.”Tidigare använde de en gammal LT40 som de hade haft sedan 1991, och 2018 uppgraderade de till en LT70 med mycket snabbare hydraulik. Sågverket anpassades till deras behov med en extra lång bänkförlängning. Två hydrauliska dubbelriktade kedjevändare vänder även de längsta stockarna och hydrauliska rullar kan justera stocken fram och tillbaka på bänken. Med denna bänkkonfiguration kan de såga stockar som är upp till 12 meter långa.


”Vi var verkligen nöjda med vårt gamla sågverk och vi bestämde oss för att köpa ytterligare en Wood-Mizer tack vare den service vi fick från Wood-Mizers filial i Norge. De finns där när vi behöver dem.”


”Wood-Mizer är en bra lösning för norrmän eftersom det finns så många bönder här. Sågverken är säkra och enkla att använda” säger Einar.


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Välkommen

Välkommen till Wood-Mizers svenska nyhetsrum.

Här kan du se hur ägare av Wood-Mizer-sågverk över hela välden bidrar till att den lokala ekonomin växer, genom hållbar och lönsam timmerbearbetning.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Wood-Mizer eller om någon av artiklarna.

NYHETSRUMKontakt online