• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Berättelser & artiklar

Slipa dina egna klingor

gaskevåhkoe, goeven 23. b. 2015

Slipa dina egna klingor

Med hjälp av Wood-Mizers utbud av utrustning för slipning och skränkning  kan du själv hålla dina sågklingor i bra skick. Här är några tips för dig som funderar på att börja med det.

Steg 1: Rengöring av klingan
Innan du avlägsnar den klinga som behöver slipas från sågverket, kör klingan under 15 sekunder och dränk den i smörjmedel för att ta bort så mycket kåda som möjligt. Om detta inte räcker för att rengöra klingan, rengör den med en stålborste.

Steg 2: Slipning
Slipning gör att tänderna blir vassa igen. Wood-Mizer rekommenderar att du endast använder fullprofilsslipning med CBN-skiva. Fullprofilsslipning är viktig, då det lätt kan uppstå sprickor om en del av ytan missas. Två slipningscykler för varje klinga ger bäst resultat och slipningen ska inte vara för hård.

Steg 3: Borttagning av metallgrader
Avgradning tar bort de små metallbitar som blir kvar efter slipningsprocessen. Wood-Mizers sliputrustningar BMS250 och BMS500 gör detta automatiskt, men för äldre sliputrustningar kan det vara nödvändigt att göra detta manuellt genom att skrapa klingans insida med ett träblock.  Det viktigaste är att avlägsna graderna från slipningen från tändernas spetsar, för att få rätt skränkning.

Steg 4: Skränkning av tänder
Att återställa skränkningen efter slipning är mycket viktigt för att säkerställa fortsatt hög prestanda hos klingan. Skränkningspunkten ska vare sig vara för låg eller för hög och endast den översta tredjedelen av tanden ska skränkas.

Skränk dina egna blad

Mönstret hos och storleken på skränkningen är mycket viktiga för att få sågningsprestanda av hög kvalitet. De tänder som har en annan riktning ser till att klingan har fri passage genom virket. Det krävs större skränkning vid sågning av mjuka träslag än för hårda träslag. Fruset trä kräver mindre bredd på skäret.

För mycket skränkning ger ineffektiv sågning med låg kvalitet hos de sågade ytorna. För lite skränkning ger en stor andel sågspån, som fastnar i skäret så att klingan hettas upp. Rent allmänt ska sågspånsmaterialet vara ljummet och flisaktigt.

 

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Välkommen

Välkommen till Wood-Mizers svenska nyhetsrum.

Här kan du se hur ägare av Wood-Mizer-sågverk över hela välden bidrar till att den lokala ekonomin växer, genom hållbar och lönsam timmerbearbetning.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Wood-Mizer eller om någon av artiklarna.

Jacob Mooney
PR Coordinator

Jacob Mooney
Kontakta mig

nyhetsrumKontakt online