• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Berättelser & artiklar

Lettiskt sågverk moderniserar med hjälp av teknik från Wood-Mizer

gaskevåhkoe, goeven 23. b. 2015

Lettiskt sågverk moderniserar med hjälp av teknik från Wood-Mizer

Trots Lettlands relativt lilla befolkning på två miljoner har Wood-Mizer fler sågverksinstallationer per capita i Lettland än i något annat land i världen.

Kuldiga i Lettland är en lite stad med 18 000 innevånare som är mest känd för sitt vattenfall – Europas bredaste med sina 249 meter. Nära Kuldiga ligger SIA Planka, ett sågverksföretag som grundades när Lettland fortfarande tillhörde Sovjetunionen. Företaget har 30 anställda och exporterar timmer till kunder över hela Europa. Förutom försäljning av timmerprodukter på pall säljer företaget även pallar till tyska metallindustriföretag samt staket till England. Man producerar också andra typer av order för kunder på Irland, i Skottland och i Frankrike.

Ägaren Dzintars Knupke såg  Wood-Mizers nya teknik med smalt skär på en sågverksmässa i Lettlands huvudstad Riga. Den nya tekniken infördes i hans eget företag 2007, som ett steg i en uppgradering från den gammaldags utrustning man hade kvar sedan sovjettiden.  (Det sågverk han köpte hette då LT300, detta kallas numera WM3500.)

Den höga avkastningen av virke och ett lägre behov av manuellt arbete var en nyhet bland sågverken i närområdet och Dzintars bearbetar fortfarande alla sina stora stockar med hjälp av detta sågverk.

"Sågverket från Wood-Mizer har varit i kontinuerlig drift i sju år. Vi har bara haft en enda större reparation under denna tid, det var när vi behövde byta ut självmatningsmotorn."

Under 2014 bestämde sig Dzintars  för att utnyttja sin viktigaste maskins kapacitet bättre. Han införde därför en ny produktionslinje för de mindre stockarna, så att de kunde låta LT300-sågverket enbart hantera större stockar. Han installerade en SLP-linje (Smart Log Processing) från Wood-Mizer.

"År 2013 såg jag Wood-Mizers halvautomatiska SLP-linje i Hanover i Tyskland. Jag valde versionen som tillåter bearbetning av upp till 3,6 meter långa stockar. Vårt timmer sågas, bearbetas och packas nu för transport i en enda kontinuerlig process."

Stockar på 10-40 cm bearbetas med hjälp av SLP-linjen, som också använder smala klingor för att maximera avkastningen från varje stock. Stocken passerar först genom en TVS-såg (vertikal tvillingsåg), som avlägsnar två sidor. Stocken vänds sedan 90 grader och sågas på den tredje sidan med en SHS-såg (horisontell enkelsåg). Därefter vänds den igen och passerar genom en klyvsåg från Wood-Mizer med sex såghuvuden. De färdigbearbetade sex brädorna fortsätter sedan till ett speciellt område för tillputsning och stapling.

Dzintars investering håller redan på att betala sig. Han berättar att deras produktivitet har ökat med 40%. 

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Välkommen

Välkommen till Wood-Mizers svenska nyhetsrum.

Här kan du se hur ägare av Wood-Mizer-sågverk över hela välden bidrar till att den lokala ekonomin växer, genom hållbar och lönsam timmerbearbetning.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Wood-Mizer eller om någon av artiklarna.

Jacob Mooney
PR Coordinator

Jacob Mooney
Kontakta mig

nyhetsrumKontakt online