• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Berättelser & artiklar

Hur man bygger en trävaruverksamhet steg för steg

gaskevåhkoe, goeven 23. b. 2015

Hur man bygger en trävaruverksamhet steg för steg

Dirk Jansens verkstad är ett snickeriparadis. Om han kan förställa sig en sak kan han också bygga den i sin egen verkstad, med sina egna händer och med hjälp av sin imponerande samling av snickeriverktyg och maskiner. Han specialiserar sig på solida trädörrar, fönsterkarmar, trappor och trädäck för utomhusbruk. Han på senaste tiden utökat sin verksamhet till att omfatta byggnad av traditionella timmerstrukturer år sina kunder.

"Jag gör alla mina produkter själv", säger Dirk. "Här har kunderna fullt inflytande över slutprodukten. Vi kan bygga vadhelst de vill ha, om det bara är tekniskt möjligt att bygga."


"För att bli framgångsrik i den här branschen", säger Dirk, "måste du arbeta hårt och ärligt, hålla det du lovar samt erbjuda kunderna ett bra pris, hantverk av hög kvalitet och snabb leverans."

En sak som krisen har lärt honom är att sprida riskerna, för att få bättre förmåga att klara de fluktuationer som alltid förekommer inom branschen.

De nya produkter som han tycker är mest spännande är hans traditionella korsvirkesbyggnader. För att kunna tillverka egna timmerbjälkar utifrån obearbetade stockar har han investerat i en ny linje med sågverksutrustning från Wood-Mizer. I linjen ingår ett LT70-sågverk, en HR115-klyvsåg och ett EG300-kantverk. LT70-sågverket använder ett band med en smal sågklinga som gör att så lite som möjligt av stocken går till spillo, så att Dirk kan få fler brädor från varje stock.

När Dirk och en kund har kommit överens om en design går han igenom sina stockar och handplockar dem för olika delar av strukturen. Han använder bara rakast möjliga stockar.

När han valt ut en stock lastar han upp den på LT70-sågverket. Sågverket är konstruerat för att ge fullständig kontroll över sågningsprocessen. Dirk kan styra stockens rörelser med stor precision med hjälp av de hydrauliska funktionerna, så att den sågas upp exakt rätt. Sågverkets dator hjälper honom att få rätt mått så att varje skär blir exakt rätt.

Stocken förvandlas först till en fyrsidig bjälke. När han sågat upp de plank och bjälkar han behöver för projektet bearbetas sidobrädorna från stocken med hjälp av klyvsågen och kantverket. Han använder också HR115-klyvsågen för att tillverka  sina egna, vinklade brädor för placering på byggnadens utsida.

Ett mindre LT15-sågverk från Wood-Mizer används sedan för att producera plank för golvunderlag utomhus. LT15 har flera olika bänkförlängningar, som låter Dirk såga plank med en längd på upp till 10 meter. När en stock eller bjälke väl lastats upp på LT15-sågverket kan han såga till de brädstorlekar han behöver. Han kan sedan använda MP100-kantverket, tillsammans med speciell tilläggsutrustning i form av en fräs/planhyvel, för att skapa mönster på brädornas yta.

"Med hjälp av de andra maskinerna i min verkstad", säger Dirk, "kan de nya sågverken ge mig alla produkter jag behöver."

"Fokusera på att lära dig allt du kan om trä", är hans råd till andra inom träindustrin. "Det finns sätt att såga upp en stock som ger maximal avkastning, medan ett annat sätt maximerar kvaliteten –  att känna till denna skillnad kan vara avgörande när det gäller hur framgångsrik din verksamhet är."

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Välkommen

Välkommen till Wood-Mizers svenska nyhetsrum.

Här kan du se hur ägare av Wood-Mizer-sågverk över hela välden bidrar till att den lokala ekonomin växer, genom hållbar och lönsam timmerbearbetning.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Wood-Mizer eller om någon av artiklarna.

Jacob Mooney
PR Coordinator

Jacob Mooney
Kontakta mig

nyhetsrumKontakt online