• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Berättelser & artiklar

LT10 ger slovenskt sågverk ökad lönsamhet

gaskevåhkoe, goeven 23. b. 2015

LT10 ger slovenskt sågverk ökad lönsamhet

Det är ingen hemlighet att när samhällsekonomin försämras så uppstår olika problem, det som det talas mindre om är de möjligheter som detta skapar. För företag som är beredda att förändras kan en ekonomisk kris ibland faktiskt vara bra för verksamheten och säkerställa dess långsiktiga överlevnad.

"Innan krisen kom 85% av vår orderingång från metallindustrin", berättar Sasko Taks, ägare till sågverksföretaget Graplas. Under 2008 sjönk orderingången kraftigt och det såg inte bra ut. Han visste att han måste ändra på verksamheten om företaget skulle överleva.

"Vårt gamla sågverk kunde inte såga stockar med en diameter större än 45 cm" förklarar Sasko. "Vi behövde större kapacitet." Sasko köpte därför ett LT10-sågverk från Wood-Mizer, för att få en mer effektiv produktion till en låg investeringskostnad.

LT10 från Wood-Mizer är ett robust sågverk i grundutförande som sågar stockar till timmer av hög kvalitet för en bråkdel av kostnaden för andra sågverk. Sågverket levereras med en 5,5 kW elmotor samt modulär ram och det kan såga stockar med en diameter på upp till 70 cm. Operatören ställer in sågverkets höjd med en handvev. Vid själva sågningen skjuter operatören helt enkelt såghuvudet framåt.

"Ärligt talat var priset så bra att jag slog till utan att tveka" minns Sasko. "Det enda jag oroade mig för var om en så liten och billig maskin även skulle kunna såga stockar med större diameter." Efter några dagars sågning var han nöjd. Han lade upp en video på YouTube där hans lilla LT10-sågverk utan problem sågar en stock med en diameter på 1 meter!

Sågverkets elmotor på 5,5 kW förbrukar betydligt mindre energi än deras gamla maskin, samtidigt som den faktiskt sågar större stockar. En annan penningbesparande förbättring är det smala bladet som används vid sågning i trä. Bladets bredd är endast 2 mm, detta gör att varje stock ger mer timmer och mindre av stocken blir till spill i form av sågspån. Som ett direkt resultat ger LT10 nu Sasko en extra bräda för varje stock.

Saskos företag fortsätter att vara sysselsatt med att producera träproduktorder. De producerar trälårar för tillverkande företag och transportföretag. Timmervolymen behöver inte vara hög, då värdet av de färdiga träprodukterna är högt.

"Att enbart fokusera på sågning av stora volymer är en föråldrad strategi", säger Jacob Mooney från Wood-Mizer. "Det är viktigt att fundera på hur du skapar lönsamhet, för att sedan försöka tillverka produkter som kräver mindre virke men som skapar större värde för kunderna."

“Efter sex år med LT10 som sågverk har vi inte haft några allvarliga tekniska problem med vårt sågverk", berättar Sasko. "Vår kontakt på Wood-Mizer hanterar slipningen av våra klingor, detta både går snabbt och är praktiskt. Jag är mycket nöjd med utrustningen. Det var en utmärkt idé att köpa ett LT10-sågverk och de kom ut på marknaden vid helt rätt tidpunkt för oss."

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Välkommen

Välkommen till Wood-Mizers svenska nyhetsrum.

Här kan du se hur ägare av Wood-Mizer-sågverk över hela välden bidrar till att den lokala ekonomin växer, genom hållbar och lönsam timmerbearbetning.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Wood-Mizer eller om någon av artiklarna.

nyhetsrumKontakt online